30 Kasım 2010 Salı

SANATIN EVRENİ NERESİDİR?

Bilim ve teknolojideki hızlı gelişmeler yaşamı daha karmaşık duruma dönüştürerek insanları toplumsal çevreden kopararak makineleşmelerine neden olmaktadır. 

Müzik ve görsel sanatlar, insanın kendisine olan bu yabancılaşmasına karşı ilaç gibidir.
 
İnsan bilimle doğru ve gerçeği, teknikle kullanışlı ve yararlıyı, sanatla ise özgün ve güzeli aramıştır ve aramaya devam edecektir.
 
Bir ülkenin ilerlemesi için bilim, sanat ve teknik üçgeninin açılarından biri, diğerlerinden büyük olmamalıdır. Müzik bir matematik bilimidir. Bunlardan aritmetik ve geometri kuramsal olanı, müzik ve astronomi ise uygulamalı olanıdır.
 
Günümüzde müzik, bireysel yönüyle insanların iç dünyalarını zenginleştiren, toplumsal yönüyle gelenekselden çağdaşa müziksel birikimi taşıyan ve ekonomik yönüyle iş dünyasının önemli bir sektörü halindedir.
 
Müzik eğitimi bir sanat dalı olarak üstlendiği bireysel, toplumsal, kültürel ve ekonomik işgörülerin sağlanmasında önemli bir rol oynar.
 
Eflatun(M.Ö. 428-348) bir eğitim aracı olarak müzik eğitiminin gerekliliğini “ müziğin verdiği ince duygularla arınmış bir hayal ve müzikle eğitilmiş bir zihin, günlük ilişkilerinde kaba olamaz” diyerek dile getirmiştir.
 
Sokrat(M.Ö. 470-399) gecikerek de olsa öğrenmeyi, hiç öğrenmemeye yeğleyerek, yaşlılığında müzik dersleri almıştır. Çünkü ona göre müzik, felsefenin doruğudur.
 
Aristo(M.Ö. 384-322) duyguların anlatımı konusunda hiçbir şeyin ritm ve şarkı kadar güçlü olmadığını belirttikten sonra “ mademki müzik o denli gerçek bir güçtür, o halde mutlaka çocukların eğitiminde kullanılmalıdır” demiştir.
 
Martin Luther King(1483-1546) “ eğer bu güçlü araç ( müzik ) her eve girer layık olduğu değeri ile üzerinde durulursa, dünya cennete döner; o taktirde güvenlik güçlerine bile gerek duyulmaz” demiştir.
 
Büyük Önderimiz Atatürk ise; 
“ Güzel sanatlarda başarı, bütün inkılapların başarılı olduğunun en kesin delilidir.Bunda başarılı olamayan milletlere ne yazıktır.Onlar bütün başarılarına rağmen medeniyet anlamında yüksek insanlık sıfatıyla tanınmaktan daima mahrum kalacaklardır “ 
demiştir.

0 yorum:

Yorum Gönder